home madisz nyelvvalasztas
english romana magyar
Partnerek
szloven.pngegyetem.pngConsiliul Judetean Muresmvh.pngmw_logo.pngmafiluni.png
Hírek
AZ ALTER-NATIVE DÍJNYERTES FILMJEI BUDAPESTEN
ProMinoWeb.JPG December 7.-én vetítik az oktatási jogok biztosa által felajánlott aranytollal díjazott filmeket, amelyeket Muhi András producer méltat

December 8-án bemutatják az ALTER-NATIVE 18 Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjnyertes alkotásait

Szervezõk: Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, Közéletre Nevelésért Alapítvány, Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, Maros megyei MADISZ, Kolonics Pincészet Somló
16. Szovátai Ifjúsági Képzõmûvészeti Alkotótábor
szovata.jpg 2009.web.JPG padonw.JPG 2010.július 23-30.

mûvészeti líceumok diákjainak jelentkezését várjuk

A tábor ingyenes, a Marosvásárhelyrõl Szovátára és vissza való szállítást, napi háromszori étkezést és a szállás költségeit a szervezõk fedezik

A résztvevõknek rajzoló eszközöket (ceruza, toll, szén, ecset, spray) kell magukkal hozniuk

Érdeklõdni és jelentkezni a Maros megyei MADISZ székhelyén: Marosvásárhely,Dózsa György utca, 9 sz. II. emelet, 81-83 ajtó

a madisz@rdslink.ro e-mail címen, vagy a 0265-267.547, illetve 0365-402.976 telefonszámokon lehet
A Magyar Állami Népi Együttes Zenekara Marosvásárhelyen
NepiEgyuttesw.jpg Erkel Ferenc és kora

Zenekarvezetõ prímás Pál István Szalonna és
Radics Ferenc
Énekel Herczku Ágnes

Nemzeti Színház
2010.május 20. este 7 órától

A koncert szervezõi: A magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a Hagyományok Háza, valamint a Maros megyei MADISZ

Médiapartnerek:
Népújság, Vásárhelyi Hírlap
Marosvásárhelyi Rádió, Rádió GaGa

Jegyek a Nemzeti Színház jegypénztáránál kaphatóak - 1 jegy ára 15 lej
20 év szabadság!?
eletREklam2010flyer.jpg A pozsonyi AZYL rövidfilmfesztivál újra meghirdeti életREklám felhívását, amelyben a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal másodszor a magyarországi lebonyolítást a BUSHO (Budapest Short Film Festival) fesztivál vállalta. A felhívás célja, hogy az alkotók olyan 1 perces filmeket készítsenek, melyek a "reklama na ¾ivot" szabad fordításban „életREklám” szlogenhez köthetõek. Az idei téma: 20 év szabadság!?

http://daazo.com/lifead

Az ALTER-NATIVE 17 díjnyertes filmjei Brüsszelben
ALTE17_Brusszelw.jpg A Magyar nemzeti kisebbségek európai képviseleti irodája és a Magyar Kultúra Brüsszelben szervezésében december 8-án 20 órától kerül sor az ALTER-NATIVE 17 Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjnyertes alkotásainak brüsszeli vetítésére és a fesztivál bemutatkozására. Az est vendége Kósa András László, fesztiválszervezõ.
„VILÁG-NÉZET” – A KULTÚRA KIFEJEZÕDÉSE A MOZGÓKÉPEN KERESZTÜL
A „VILÁG-NÉZET” - a kultúra kifejezõdése a mozgóképen keresztül elnevezésû kétnapos vizuális tobzódás, az MMIK LOGO Ifjúsági Szolgálatának új NKA támogatásból megvalósuló kezdeményezése. A rendezvény, amely 2007 április 25-26 között tartott Szombathelyen, elsõdleges célja találkozási pont biztosítása a magyar és a határon túli fiatalok által képviselt kultúrák, világnézetek, látásmódok számára a mûvészet különbözõ médiumain, mint önkifejezési módokon keresztül. A „VILÁG-NÉZET” elnevezésû ifjúsági vizuálismûvészeti pályázat és kiállítás mellett a marosvásárhelyi ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilmfesztiválhoz és a táplánszentkereszti Vasfilm fesztiválhoz kapcsolódva, olyan több intézmény és szervezet együttmûködésével megvalósuló rendezvény, amely mind a fiatalok, mind a filmkedvelõk, mind a szakemberek számára érdekes programot jelent.
Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja - Festival des Très Courts
Plakat.jpg A Maros Megyei MADISZ, a párizsi Nanosphére Productions SARL-al és a Kolozsvári Francia Intézettel közösen, május 4-5-6 között szervezi Marosvásárhelyen a Nagyon Rövid Filmek Fesztiválját (Festival des Très Courts).

A nemzetközi fesztivál, amelyet idén kilencedik alkalommal szerveznek, 10 ország 70 városában egy idõben zajlik.

A vetítésekre Marosvásárhelyen a Színmûvészeti Egyetem Stúdió Termében kerül sor a fent említett dátumokon.

Várjuk a 3 percnél rövidebb filmek - kategóriától független – jelentkezését.
Az «Around the Très Courts» programban bemutatott filmek benevezetteknek számítanak a jövõ évi Nagyon Rövid Filmek Fesztiváljára.

Nevezési határidõ: 2007 március 31

Egy szerzõ több filmmel is benevezhet.

A filmeket DVD vagy Mini DV formátumban kérjük.

Érdeklõdni és jelentkezni a Maros Megyei MADISZ-nál:

U.D.T.M. - MADISZ
540015 Tîrgu Mureș
Str.Gheorghe Doja Nr.9/81

telefon: (+)40-265-267547
fax: (+)40-265-268573
e-mail: festival@rdslink.ro

ALTER-NATIVE Nagyváradon
plakatjow.gif A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Képzõmûvészet- és Reklámgrafika Tanszéke, valamint a Metrion Egyesület szervezésében a 14. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 2006-ban díjazott filmjeit vetítik kedden, március 6-án este 1930-tól a PKE Dísztermében (Városháza u. 27). A marosvásárhelyi fesztivál a magyar és román alternatív filmesek fórumaként indult, mára azonban nemzetközi porondon is jegyzett rendezvénnyé nõtte ki magát.
Meghívott: Kósa András László, fesztiválszervezõ

A vetítéssel egybekötve az eddigi fesztiválplakátokból összeállított kiállítás tekinthetõ meg a PKE alagsori Kísérleti Galériájában. A kiállítást megnyitja: Demeter Szilárd
(Krónika)

Az eseményrõl: http://tempetofi.freeblog.hu/archives/2007/03/06/Alter_na/
ALTER-NATIVE az Intro fesztiválon


ALTER-NATIVE az Intro fesztiválon

December 6., szerdán, 19 órától a Millenáris Fogadóban (H-1024 Budapest, Fény u. 20-22.) kerül sor a marosvásárhelyi ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjnyertes filmjeinek a bemutatójára.
A vetítésre az Intro fesztivál Modern mûvészeti összefogás keretében kerül sor.

Jegyár: 300 forint

Az Intro-ról bõvebben: www.millenaris.hu
ALTER-NATIVE Szombathelyen
A napokban szervezetünk hosszú távú együttmûködést kötött a Vas Megyei Mûvelõdési és Ifjúsági Központtal. Az együttmûködés keretében november végén kerül sor Szombathelyen az ALTER-NATIVE 14 díjnyertes filmjeinek bemutatójára, 2007. tavaszán pedig a III. „VAS-FILM” keretében ugyancsak bemutatkozik fesztiválunk.
ALTER-NATIVE Bukarestben
2006. március 30.-án csütörtökön, a Bukaresti Magyar Kulturális Központban került sor az ALTER-NATIVE 13 díjnyertes filmjeinek bemutatójára. Az eseményt Gáspárik Attila, a fesztivál mûvészeti igazgatója nyitotta meg, házigazdaként Beke Mihály András, az intézet igazgatója szólt a jelenlévõkhöz. A filmvetítést követõen a résztvevõk fogadás keretében beszélgettek az alkotásokról, ahol a pohárköszöntõt Kósa András László, a fesztivál egyik szervezõje mondta. A vetítéssel egybekötve az Intézet elõterében a tizenhárom év fesztivál-plakátjaiból nyílt kiállítás.
12. Nemzetközi Ifjúsági Képzõmûvészeti Alkotótábort
A Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség és az ARCUS Alapítvány idén is megszervezi a Nemzetközi Ifjúsági Képzõmûvészeti Alkotótábort Szovátán 2006. július 23 és 28 között.

A tizenkettedik alkalommal rendezett táborba a mûvészeti líceumok diákjait várjuk.

A tábor ingyenes, a Szovátára és vissza való szállítást, napi háromszori étkezést és a szállás költségeit fedezzük. A résztvevõknek rajzoló eszközöket (ceruza, toll, szén, ecset, spray) kell magukkal hozniuk.

Érdeklõdni és jelentkezni a Maros megyei MADISZ székhelyén (Dózsa György utca, 9 sz. II. emelet, 81-83 ajtó), a madisz@rdslink.ro e-mail címen, vagy a 0265-267.547, illetve 0365-402.976 telefonszámokon lehet.

PRO URBE DIJ DURST GYÖRGYNEK
hirek_1.jpg Minden év június utolsó hetében Marosvásárhelyen a helyi Tanács átadja a Díszpolgári és a Pro Urbe Díjakat. Díszpolgári címet csak a városban élõ polgárok kaphatnak. Külföldön élõk legnagyobb kitüntetése a Pro Urbe Díj.
Ebben az évben június 22.-én Marosvásárhely legmagasabb rangú díját a Tanács DURST GYÖRGYNEK ítélte, a gyõri Mediawave Alapítvány elnökének, a marosvásárhelyi ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál létrehozásának, életbentartásának érdemeiért.

Vannak olyan személyek, akiket egyszemélyes intézményeknek, két lábon járó akadémiáknak, tehetségkutató és menedzselõ mozgalomnak szoktunk nevezni. Besorolhatatlanok a klasszikus értelembe vett szakmákba, foglalatosságokba. Napok óta gondolkodom, azon, hogy valamilyen módon lehetne egyszerûen, közérthetõen elmondani azt, hogy ki is az a Durst György. Kétszeres Cannes-i nagydíjas, illetve tíz éve a Duna Mûhely vezetõje, esetleg a gyõri MEDIAWAVE Alapítvány vezetõje, vagy inkább az erdélyi filmesek segítõje és gyámolítója, netán a marosvásárhelyi ALTER-NATIVE fesztivál buldogja, aki titokban felesküdött arra, hogy nem bízza a színvonalat a szervezõk néha-néha kiütközõ lazaságára? ... de akkor még nem szóltunk, a saját filmjeirõl, filmszerepeirõl. Valamikor vagy tíz éve, amikor elõször találkoztunk a Kultúrpalotában megkérdeztem tõle, hogy mivel foglalkozik. Csepeli taxisofõr vagyok hangzott a válasz. Egy hét múlva láttam a tévében, ahogy Cannes-ban átvette Iványi Marcell Szél címû filmjéért a legjobb kisfilmért járó Aranypálmát. Egy év múlva újra Marosvásárhelyen volt és hozta a kapcsolatait, a filmeket, a kritikai megjegyzéseit. Többször élesen vetette fel a kérdést a MADISZ-nak, hogy végül is Vásárhelyen, kis vidéki seregszemlét vagy nemzetközi fesztivált akar-e szervezni? Tanácsokon kívül nemegyszer áldozta idejét, szakmai tudását az ALTER-NATIVE érdekében. Neki is köszönhetõ, hogy Marosvásárhely tizenhárom éve a nemzetközi filmes életben fontos színhely, zarándokhely. A kérdés eldõlt, a tavaly az öt kontinens, közel ötven országának több száz alkotója tartotta fontosnak, hogy a valamikori Flekkenfalvára elküldje alkotását. A versenyen kívül, indult innen nemzetközi karrier, találkozott már itt szerzõ és mû, alkotó alkotóval, egymást inspirálandó. Durst György nélkül valószínûleg nehezen ment volna.
Az ALTER-NATIVE fesztivál nevében, köszönetet mondunk a helyi Tanácsnak a bölcs döntésért és kérem a kedves csepeli taxis barátunkat: ezentúl még alaposabb kritikusunk legyen, mert a VÁROS eljegyezte.
NEMZETKÖZI IFJÚSÁGI KÉPZÕMÛVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR
A Maros megyei Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség és az ARCUS Alapítvány idén is megszervezi a Nemzetközi Ifjúsági Képzõmûvészeti Alkotótábort Szovátán 2005. július 23 és 29 között.

A tizenegyedik alkalommal rendezett táborunkba romániai és határon túli IX, X és XI-edikes diákok jelentkezését várjuk.

A hegyvidéki táborban zavartalan alkotó légkört teremtünk A táborozás alatt a résztvevõk megismerkedhetnek Románia különbözõ városaiból és külföldrõl érkezõ magyar fiatalokkal, érdekes elõadásokon bõvíthetik képzõmûvészeti ismereteiket. Ez idõ alatt több foglalkozáson vehetnek részt (mûhelyórák, szakmai elõadások). Az elõadások magyar nyelven folynak.

A tábor ingyenes, a diákoknak csak az útiköltséget kell fizetniük Marosvásárhelyig és vissza. Az itteni tartózkodásuk költségeit - szállítás Szovátára, étkezés és szállás - szervezetünk biztosítja.

Jelentkezni 2005. július 1.-ig lehet

Címünk:

Maros megyei MADISZ
Marosvásárhely,
Dózsa György utca, 9 sz. II. emelet, 81-83 ajtó
Telefon: +40-265-267.547: +40-365-402.976
Fax: +40-265-268.573
e-mail: madisz@rdslink.ro
Média partnerek
CineFanNou_White.pngVHuj.pngnepujsag.pngCuvantulLiber-UJ.pngzile-si-nopti.pngSIGLAZIDEZI.pngSIGLAZIARULDEMURES.pngetv-logo.pngradio-romania-cultural.pngmvh-radio-web.pngkvar.pnggaga.pngprod-hub.png
Támogatók
kulturii.pnganst.pngdri.pngcncuj.pngcommunitas-2006.pngNKAszulofold.pngMMKeurotrans.pngpontuj.pngERSTE_RO_deViata_4C.pnglasprom.pngconimur-web.pngpromenada-mall.pngmures-mall.pngla-liga.pngtoyota-mures.pngfiltett.pngPRO tvosli.png
Production HUB 6.0 Quest Europe